Днес, в 12,30 лекарите от Пирогов излязоха на 10-минутен на ефективен

...
Днес, в 12,30 лекарите от Пирогов излязоха на 10-минутен на ефективен
Коментари Харесай

Лекари от ``Пирогов`` излязоха на ефективен протест заради уволнението на проф. Поромански -

Днес, в 12,30 лекарите от " Пирогов "  излязоха на 10-минутен на ефикасен митинг пред основния вход на болничното заведение, оповестиха от лечебното заведение.

Медиците от най-голямата незабавна болница у нас упорстват здравният министър Асена Сербезова да върне на работа отстранения шеф проф. Иван Поромански. 

Липса на правила за погасяване на отговорностите, саботиране на вписването на Съвета на шефовете и пропуснати изгоди от изнесена инсталация са открили инспекциите на Министерство на здравеопазването. Това бяха причините, посочени като причина за уволнението на проф. Поромански.

Проверките в лечебното заведение са били назначени след постъпили през 2022 година серия от сигнали в здравното министерство, според които новото управление с приоритет е правило заплащания по подписани от него контракти и е задържало заплащания на остарели отговорности, по които текат лихви и неустойки.

При инспекцията на осъществените заплащания през 2020 година и 2021 година по подписани контракти сред 2014 и 2021 година е открито, че не е спазена поредността на постъпването на фактурите в УМБАЛСМ „ Н. И. Пирогов " ЕАД. Незабавно са били изплащани суми по последните подписани контракти, а дължими такива по подписани от предходните управления контракти са забавяни.

Другият сигнал е обвързван с „ Меморандум за съдействие сред УМБАЛ „ Н. И. Пирогов " ЕАД и община Царево " (сключен през м. февруари 2021 г.), и изнесена скъпо струваща инсталация – рентгенов уред, компютърен томограф /32-срезов скенер/ и други от болница „ Пирогов ".

Меморандумът бе подписан по времето, когато шеф на " Пирогов " е проф. Асен Балтов. При осъществената инспекция от здравното министерство са открили, че новото управление на болницата не е показало на Министерството на здравеопазването анализ за реализацията и развиването на плана.  Неизползването на здравната инсталация значи пропуснати изгоди за болничното заведение, установяват от Министерство на здравеопазването. 

Междувременно началници на клиники и отделения в " Пирогов " изпратиха отворено писмо до премиера Кирил Петков, в което припомниха, че проф. Поромански е поел незабавната болница в миг на тежък финансов недостиг и когато доста от експертите в нея са напуснали.  Според тях изборът на професора е бил логически - там е в продължение на 34 година, спечелил е уважението на сътрудниците си и се е справил със задачата да стимулира останалите в лечебното заведение.

Медиците настояха  Кирил Петков да упражни напън върху Сербезова, с цел да преразгледа решението си и заплашиха с митинг.  Лекарите желаят отговор на въпроса за какво е отхвърлен Поромански, незабавно откакто открива, че назначеният от проф. Сербезова пълномощник на болничното заведение е регистриран при нарушаване на процедурата от страна на Министерство на здравеопазването, също така е в спор на ползи, за което министерството е било наясно.

Другият им въпрос е за какво на мястото на проф. Поромански е назначен човек без никакъв опит в ръководството на лечебното заведение, само че с опит и дълготраен стаж във фармацевтиката.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР